woensdag 26 januari 2011

Haagweg 4: ambachtelijke creativiteit

Haagweg 4 is een imposant complex waar gedurende bijna honderd jaar leerlingen uit Leiden en omstreken hebben leren timmeren, smeden, metselen, metaal bewerken, etc. De eerste technische dagopleiding in Leiden begon in 1883 in een deel van het oude Caeciliagasthuis in De Camp, maar verhuisde tien jaar later naar een nieuw onderkomen aan de Haagweg. Architect Govert van Driel, tevens secretaris van opdrachtgever ‘Vereeniging De Practische Ambachtsschool’, ontwierp het pand in neo-renaissancestijl. De directeur kreeg onderdak in de woning links van het schoolgebouw (Haagweg 2).

De groei van de school leidde tot de eerste uitbreiding in 1923 door architect Bernard Buurman. Hij voegde zich daarbij naar de stijl van zijn voorganger. In 1939 ging hij echter een andere weg. Buurmans ontwerp voor de tweede grote uitbreiding is een strak, L-vormig gebouw in een aan de Nieuwe Zakelijkheid verwante stijl. Het is goed te zien vanaf het parkeerterrein rechts. Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex nog verrijkt met een conciƫrgewoning (1957, Rijn- en Schiekade), een tweede gymnastieklokaal (1983, zijde parkeerterrein) en een groot metsellokaal (1957, zijde parkeerterrein). In 1985 fuseerde de school met de gemeentelijke lagere technische school De Nieuwe Vaart, die tot 1992 nog van een aantal lokalen gebruik maakte. Vanaf 1993 huisvestte het pand meer dan veertig ateliers in beheer bij Stichting De Leidse School die er tevens exposities organiseerde.

De leerlingen van de Ambachtsschool hadden altijd een groot aandeel in het onderhoud en de afwerking van de gebouwen. Zo werd het meubilair in het voormalig kantoor van de directeur (links van de ingang) door hen vervaardigd. Ter gelegenheid van verschillende jubilea leverden oud-leerlingen diverse memorabilia, waaronder de gebrandschilderde ramen in het rechtertrappenhuis.

Deze tekst is afkomstig uit het boekje van de Open Monumentendagen Leiden 2007.

Maar waarom nu dit verhaal? Welaan, ProKwadraat-Groepswijzer.nl is verhuisd naar de Haagweg 4, dat het afgelopen jaar grondig opgeknapt is en waar nu zowel kunstenaars als creatieve bedrijven een onderkomen vinden. U kunt ons vinden in de rechtervleugel, waar ook het imposante gebrandschilderde raam te bewonderen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten