dinsdag 16 november 2010

Hoe oud is Rembrandt?


In 2006 werd in Leiden en Amsterdam het 400ste geboortejaar van Rembrandt gevierd. Amsterdam is natuurlijk de plek waar Rembrandt zijn beroemdste werk maakte, in Leiden werd hij geboren, opgeleid als schilder en ontdekt door Constantijn Huygens.

Maar, hoe zeker mogen we zijn over het geboortejaar 1606?
Er is maar een beperkt aantal vermeldingen van Rembrandts leeftijd: een inschrijving aan de universiteit, een vermelding in de Geschiedenis van Leiden van Orlers en twee notariƫle aktes, opgemaakt in Amsterdam.

Welnu, de inschrijving bij de universiteit suggereert het geboortejaar 1606. Inschrijvingen bij de universiteit zijn in de 17e eeuw bijna per definitie fout gedateerd; leerlingen worden bijna altijd ouder voorgesteld dan ze zijn. Immers, hoe eerder ze ingeschreven werden, des te eerder kon de familie ook genieten van de vrijstelling van belasting op bier en wijn, die voor studenten gold.

Jan Jansz. Orlers publiceert in 1614 zijn Beschrijvinge der Stad Leiden. Rembrandt wordt genoemd in een heruitgave van 1641. Rembrandts moeder overleed in 1640. Gezien de detaillering van het verhaal van Orlers bestaat het vermoeden dat hij met haar gesproken heeft. Ook Orlers gebruikt 1606 als geboortejaar. Echter, hoe precies was de datering die Rembrandts moeder gebruikte? Hoe exact wisten (en weten) mensen in welk jaar iets plaatsvond als het niet opgeschreven is?

In de twee notariƫle aktes uit Rembrandts Amsterdamse tijd noemt hij zijn leeftijd. Terugrekenend kom je dan uit op 1607 als geboortejaar. Tegelijk had hij geen juridische reden om te liegen. Maar wellicht was juist hij, en niet zijn moeder in de war.

Voor ons allen is het niet echt een probleem, maar aan het begin van de 22e eeuw zal er toch een knoop doorgehakt moeten worden.

Meer weten over Rembrandts jeugd in Leiden?
Klik hier .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten